INNLEDNING PROGRAMMENE SPØRSMÅL OG SVAR
Om Fri Programvare Linux Knoppix Linux og Windows

knoppix penguin

KNOPPIX: TEKNOLOGIEN BAK SNØFRIX


Operativsystemet Linux er fri programvare, men hvorfor er det da ikke i bruk av flere brukere?

Bortsett fra at det bare et er visst antall timer per dag, og at ikke alle er besatte av datamaskinene sine, er det en del tekniske ting som gjør at ikke fler brukere har prøvd Linux.

Ifølge den vanlige prosedyren for å teste Linux må du først installere Linux på harddisken din. Selv om det er mulig å installere Linux side-ved-side med Windows, er de som ikke er vant til å installere programvare ofte lite villige til å eksperimentere med dette.

Redderen Knoppix

Den tyske programmereren Klaus Knopper er blitt berømt i Linux-verdenen på grunn av sin glimrende løsning for de som har installasjonspanikk. Løsningen hans? Ikke installér!

I stedet for å installere Linux, har Knopper laget en versjon av Linux som bor på en CD, og ikke berører harddisken. Teknologien blir kalt "live CD"-teknologi fordi du kjører programvaren fra en CD. Hans spesielle Linux-utgave heter "Knoppix" og ble lagt ut på internett som fri programvare, det vil si at enhver bruker har lov til å endre på den som han/hun vil.

Snøfrix bygger på samme idé som Knoppix, men er spesielt laget for barn og unge. Snøfrix bruker samme grunnleggende teknologi som Knoppix, men har et annet utvalg av program. Knoppix har fler verktøy for programmering, mens Snøfrix har fler spill, multimedia- og utdannings-programvare.

Så: fordelen med teknologien "live CD" er at du uten risiko kan prøve Linux. Den utgjør ingen fare for filene på harddisken din. Men husk på at hvis du ikke bruker harddisken trenger du andre utveier for å lagre filene dine. Ellers forsvinner filene i samme øyeblikk som du logger ut! Ulempen ved live CD-teknologi (ja, det finnes også en ulempe) er at alt skjer langsommere enn det gjør når du har operativsystemet og programmene installert på harddisken.

Hvis du liker Snøfrix, men oppdager at du sitter og banner fordi den er så langsom i oppstarten, bør du vurdere å installere Snøfrix. Hvis du ønsker å bli ekspert på Knoppix, bør du studere dokumentasjonen på knoppix.net!