INNLEDNING PROGRAMMENE SPØRSMÅL OG SVAR
Om Fri Programvare Linux Knoppix Linux og Windows

somersaulting penguin

HVA ER LINUX?


Linux er et operativsystem, i likhet med Apple OS X, Windows XP, og Windows 98, som alle er forskjellige operativsystem.

Til tross for forskjellene har de ulike operativsystemene store likheter: de gjør det alle mulig for programvaren din å kommunisere med maskinvaren din, å lese data fra CD-en, og lage lyd gjennom høytalerne. Det er operativsystemets oppgave å få til dette.

Hva er forskjellene? Ingen operativsystem er kompatible med all kjent maskinvare. For eksempel fungerer Apple operativsystem vanligvis bare sammen med maskinvare som er laget av Apple Computer. Microsoft Windows operativsystem er mer fleksible, og kan brukes sammen med flere ulike typer maskinvare. Men prøv å kjøre et Windows operativsystem på en Apple-maskin, og du vil straks oppdage at også Microsoft Windows operativsystem har sine begrensninger!

Linux derimot, kan brukes på såvel maskiner fra Apple Computer, som på PC-er. Linux kan til og med brukes på de mektige SUN arbeidsstasjoner og supermaskinene til IBM. Linux er nemlig det mest fleksible operativsystemet. Linux-entusiastene vil straks peke på sammenhengen mellom denne fleksibiliteten og begrepet fri programvare, som gjør det mulig for enhver programmerer å endre operativsystemet slik han/hun ønsker det.

Linux har selvfølgelig også sine svakheter. Når maskinvareforhandlere annonserer en nyhet, inkluderer de alltid Windows-drivere i pakken, men Linux-drivere er ikke alltid med. Av og til må en Linux-bruker vente flere måneder før en eller annen programmerer har laget en driver for det nye utstyret. Dette problemet vil selvfølgelig avta i takt med at Linux vokser i popularitet og innflytelse.

Les mer om Linux programvare.