INNLEDNING PROGRAMMENE SPØRSMÅL OG SVAR
Internett Kontor Grafikk Multimedia Spill Lek og lær System

PROGRAMMENE

somersaulting penguin

Om Snøfrix Programvare


Snøfrix er en demonstrasjons-CD for alle som vil prøve fri programvareLinux, med ekstra mange spill, lære- og multimedia-program. Ideelt innholder denne CD-en alle de programmene du bruker til daglig, i en utgave som er både tiltalende og lett å bruke. Vi stoler på at dere brukere vil hjelpe oss å oppnå dette målet.

Det som kjennetegner Snøfrix er det store utvalget av spill, inklusive Freeciv, Frozen Bubble, og Tux Racer. Snøfrix omfatter standard kontor-programvare, med Kontact/KMail for e-post og OpenOffice.org for tekstbehandling, og standard internett-programvare, med Firefox for WWW og Gaim for umiddelbar kommunikasjon. Undermenyene på første side innholder korte beskrivelser av de viktigste programmene i disse kategoriene: internett, kontor, grafikk, multimedia, spill, kunnskapsprogram, og system-programvare. Alle beskrivelsene omfatter lenker til relevante hjemmesider.

Noen av dere vil gjerne vite om det er mulig å installere og kjøre de samme programmene på en Windows-maskin. For å få et uttømmende svar må du gå til hjemmesiden for det programmet du ønsker å installere, men for det meste er svaret ja. Fri programvare er fleksibel programvare, og dermed i de fleste tilfeller tilgjengelig fra alle plattformer. Her kan du for eksempel finne Windows-versjoner av noen av de mest populære programmene.

Hvis du bruker Mac OS X, har du en enda bedre situasjon! Fink-prosjektet gjør det mulig å kjøre nesten all fri programvare direkte på Mac OS X.

Til slutt et ord om bakgrunnen til fri programvare. De fleste av programmene på denne CD-en er utviklet av små grupper av programmerere. De enkelte programmene er satt sammen til en distribusjon - et system hvor de mange programmene fungerer sammen uten problem.

Snøfrix er teknisk sett en Linux-distribusjon, men siden de fleste av program-pakkene kommer fra en større distribusjon, nemlig Debian, er det mer korrekt å kalle den en skreddersydd Debian-distribusjon. Arbeidet med å lage Snøfrix dreier seg blant annet om å avgjøre hvilke av de mange tusen Debian-pakkene som er av interesse for målgruppa vår. De beste programmene er tatt med på denne CD-en og beskrevet på disse webbsidene.

Likevel er mange gode program ikke tatt med i Snøfrix fordi plassen på en CD er begrenset. For dem som ikke er helt fornøyd med dette foreslår vi følgende:

  1. Bruk klik for å laste ned og bruke ytterligere programvare, også når du kjører fra CD-en.
  2. Installere Snøfrix på harddisken. Du kan legge til/slette hvilke program du vil, direkte fra Debian-arkivet.